1. KOTLECIKI JAGLANE Z BROKUŁAMI
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- Woda/bulion do ugotowania jaglanej
- 1 brokuł
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 jajka
- Ulubione przyprawy do smaku
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w wodzie lub bulionie. Pokrój brokuł na mniejsze części i ugotuj go na parze lub w wodzie (wskazówki dotyczące gotowania – w artykule ”Dlaczego biegacze powinni jeść brokuły?”). W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z brokułem, jajkami, ziarnami słonecznika, siemię lnianym. Całość dopraw ulubionymi ziołami i przyprawami. Z powstałej masy uformuj małe kotleciki i smaż je na rozgrzanej patelni z oliwą. Wegetariańskie kotleciki zaspokoją apetyt wegetarian lub będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań - kurczaka, ryby.
2. KUSKUS Z BROKUŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- Woda do ugotowania kaszy
- ½ brokuła
- Suszone pomidory
- Szczypta oregano, bazyli, pieprzu, i innych ulubionych ziół
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, tak aby linia wody sięgała 2-3 cm nad kaszę i odstaw na 5 min. Brokuł podziel na mniejsze części i ugotuj na parze lub w wodzie. Napęczniałą i gotową kaszę kuskus przesyp na patelnię z oliwą, dodaj suszone pomidory i zioła. Przez 5min mieszając, trzymaj na małym ogniu. I gotowe!
3. WEGAŃSKA ZUPA KREM
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju kokosowy
- Szczypta pieprzu, imbiru i kurkumy
Przygotowanie:
Brokuł umyj, podziel na mniejsze części i wrzuć do głębokiego garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Całość zalej wodą, tak by przykryła warzywa. Gotuj pod przykrywką, a kiedy woda zacznie wrzeć – dodaj przyprawy i oliwę/olej. Zmniejsz ogień i gotuj wodę tak długo, aż warzywa zmiękną. Wywar zdejmij z gazu i odstaw do wystygnięcia. Całość zmiksuj blenderem, w moim przypadku w thermomixie na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolej wody. Aby urozmaicić smak i wzbogacić krem w białko i witaminy, do kremu dosyp kaszę kuskus (wchłonie ona część płynu z kremu, napęcznieje i wzbogaci krem w dodatkowe smaki).
Martyna Piątek
Dyskusja